Záloha diskusního fóra (7/2005 - 21.10.2005)

  << Zpět

Vražda a zase ty horcruxy, ...spoiler, to je jasné

Vložil(a): Ebženka
Datum: 23. 08. 2005, 12:44:50

Zrovna jsem si dočetla článek na Mugglenetu, http://www.mugglenet.com/editorials/editorials/edit-jeroenb01.shtml pro zájemce. Rozvíjí se tu vážně zajímavá teorie podložená faktickými informacemi z knihy (Slughornova vzpomínka), které jsem při četbě přešla bez povšimnutí.
1) zabíjení roztrhá duši
2) abyste vyrobili horcrux, musíte zabít záměrně a znát zaklínadlo (a pochopitelně ho musíte dokázat provést)
Podle téhle teorie jakákoliv vražda, kterou spácháte, poškodí vaši duši tím, že z ní kus odtrhne. Výroba horcruxu je tedy způsob, jak této nezvratné skutečnosti pouze využít. Právě to, že zabijete záměrně a využijete cizí smrti k vlastnímu prospěchu je to, co vás posune o kousek dál na cestě pryč od lidskosti (moje pozn. - není nikde řečeno, že vražda je to jediné, co duši poškodí).

Dost mi to připomíná teorii o karmě a stěhování duší - moc tomu tedy nerozumím, ale je to tak nějak, že čím více si zničíte karmu (tj. poškodíte a okleštíte duši), v tím nižším vývojovém stupni se vrátíte zpět na svět (pokud tedy zemřete, čemuž se sice výrobou horcruxů pokoušíte předejít, ale nic není věčné).
V článku přidává autor(ka) ještě teorii, že to závisí i na vaší volbě - jsou případy, kdy vražda nemusí vaši duši poškodit tolik, nebo lze škodu tak nějak zahojit, ale to vyžaduje určitý morální postoj a rozhodně to není zadarmo.

Re: Vražda a zase ty horcruxy, ...spoiler, to je j

Autor: Já a jen já
Datum: 23. 08. 2005, 15:15:37

To je sice hezké, ale pořád nechápu, jak by měla karma souvist s HP, tam se snad na svět nikdo nevrací, jsou za tím závěsem.

Re: Re: Vražda a zase ty horcruxy, ...spoiler, to je j

Autor: Aries
Datum: 23. 08. 2005, 15:18:24

Ne, tak to míněno nebylo, to je jen příklad, důležité je, že duše se ničí už v tomto životě. V podstatě z toho vyplývá, že i kdyby se člověk, co tohle provádí, chtěl nějak napravit, už to nepůjde. Jinak k tomu, co napsala Ebženka, vlastně není co dodat. nedá se tomu oponovat, proto asi žádná diskuse

  << Zpět